Installation

Installation av DocuMasker-server

Den här artikeln beskriver hur du installerar DocuMaskers serverprogramvara i din egen IT-miljö och hur du sedan tillgängliggör den i ditt nätverk.

DocuMasker-server kan köras såväl som ett fristående program, genom att starta dess exe-fil, eller som en webbsajt i Microsoft IIS. Även om installationsprocessen skiljer sig en del beroende på vilket av alternativen du väljer så finns det inget som hindrar dig att byta i ett senare skede eller att sätta upp båda möjligheterna från början.

Vid uppgradering av en installation gör du först en kopia av den befintliga installationen och sedan ersätter du bara installationen med den nya versionen. När det är gjort hämtar du filen appsettings.json från kopian till din nya installation. Prova sedan DocuMasker, om det inte fungerar saknar din dator troligen den ASP.NET runtime som behövs, se steg 3 nedan.

Steg 1. Ladda ner programvaran

Det första steget är att hämta själva programvaran, DocuMasker-server, till din dator. Du hittar hittar paket (.zip) för nedladdning här.

Steg 2. Packa upp programvaran

Packa upp den hämtade zippen i en mapp på din dator, t ex i c:\documasker.

Steg 3. Installera ASP.NET Core 7.0

DocuMasker-server är en ASP.NET Core 7-programvara. Det innebär att den kräver tillgång Microsoft exekveringsmiljö ASP.NET Core Runtime 7.0 för att fungera. Du laddar ner den direkt från Microsoft via Download .NET 7.0. Microsofts webbsida innehåller många olika paket beroende operativsystem, processor och typ av tillämpning. För en Windowsserver rekommenderar vi att du hämtar och installerar Hosting Bundle för ASP.NET Core Runtime, även om .NET Desktop är tillräckligt för att köra DocuMasker fristående.

Steg 4. Testa installationen

Innan du påbörjar arbetet med att publicera DocuMasker som en nätverksresurs för andra användare kan det vara lämpligt att säkerställa att den installerade servern verkligen fungerar:

  1. Starta programmet DocuMasker.Server.exe antingen från kommandokonsolen eller genom att dubbel-klicka på filen.
  2. Starta en webbläsare och gå till adressen http://localhost:5000.
  3. Prova att ladda upp ett dokument, maska det och spara ned den resulterande PDF-filen.

Om den installerade servern är avsedd att utgöra en lokal resurs, alltså bara användas på den dator där den installerats, så är själva installationen klar nu. Du kan fortsätta med steg 6 för att ange licens och eventuellt ändra serverns konfiguration. I annat fall fortsätter du installationen med steg 5 nedan.

Steg 5. Skapa nätverksresurs

Hur du gör för att göra den installerade servern tillgänglig för andra användare beror på om du kör den direkt, som den är, eller om du publicerar den via IIS.

Då själva syftet med DocuMasker är att dölja information bör inte dokumenten skickas i klartext ens i ett internt nätverk. Bägge lösningarna nedan bygger därför på att ett SSL-certifikat finns tillgängligt på servern så att all trafik kan ske över HTTPS, i krypterad form. Detta är dock på intet vis en teknisk nödvändighet.

DocuMasker-server är primärt avsedd för användning via webbläsare men, kan även användas för att licensiera DocuMasker-klienter. För att det ska vara möjligt krävs att nätverksresursen körs under ett domänanslutet nätverkskonto (servicekonto) samt att klientens användare hör till samma domän.

Publicera i IIS

Det här alternativet kräver att du installerat IIS inklusive ASP.NET Core Runtime Hosting Bundle, se steg 3 ovan. I korthet omfattar detta följande steg utförda i IIS Manager:

  1. Skapa en website med physical path satt till den mapp där du packade upp DocuMasker.
  2. Ställ in bindings, typiskt innebär detta att ange en adress (subdomän) för tjänsten, slå av HTTP, slå på HTTPS och sedan välja det SSL-certifikat som ska användas för att säkra kommunikationen.

Du hittar vägledning för dessa steg och andra inställningsmöjligheter i Microsofts artikel Publish an ASP.NET Core app to ISS.

Publicera servern direkt

Det här alternativet innebär att du fortsätter att köra enligt steg 4 men ändrar den adress programmet svarar på och, om så krävs, öppnar servern för åtkomst utifrån. Stegen som krävs är väsentligen:

  1. Ändra adressen genom att sätta egenskapen Urls i filen appsettings.json, till något i stil med https://documasker.mydomain.com.
  2. Reservera sedan den valda adressen på servern. Detta görs med kommandot netsh.
  3. Se till att datorns brandvägg släpper fram inkommande anrop till vald adress (“öppna porten”).
  4. Registrera det SSL-certifikat som ska användas för att säkra kommunikationen. Även den här operationen utförs med kommandot netsh.

Microsoft tillhandahåller en guide, Configuring HTTP and HTTPS, som närmare beskriver de ingående arbetsmomenten.

Du kan naturligtvis kombinera de två konfigurationerna ovan. Det kan vara av intresse vid mer storskaliga lösningar, där till exempel IIS, eller varför inte en Apache-server, användas som en reverse proxy framför flera instanser av DocuMasker.

Steg 6. Licensiera och konfigurera

DocuMasker-servern licensieras och konfigureras genom inställningar i filen appsettings.json som du hittar i installationsmappen. Filen innehåller både sådana inställningar som hör till ASP.NET Core som sådant och inställningar som hör till DocuMasker-server.

För att DocuMasker ska låta bli att skriva sin röda demotext tvärs över dokumentet behöver serverprogramvaran vara licensierad. Du anger licensen genom att sätta den licenskod du erhållit i samband med köpet som värde på egenskapen License i inställningsfilen, enligt:

    "License": "F0E82245-EA65-4AB4-A6CE-44A5B3F3B211"

När DocuMasker startar försöker programmet kontakta R2B Software i syfte att växla licensnyckeln mot en licensfil. Om detta inte är möjligt, till exempel för att programmet befinner sig i ett nätverk utan Internet-åtkomst, så behöver du kontakta R2B för att erhålla en licensfil manuellt. Licensfilen ska placeras i mappen C:\ProgramData\R2B Software\R2B.License.

DocuMasker placerar en stämpel i nedre vänstra hörnet av den resulterande PDF-filen. På så sätt kan du se att dokumentet bör vara maskat. Vill du byta ut stämpeln så ändrar du inställningen Stamp att peka på den bildfil du önskar. För att helt ta bort stämpeln tar du bort egenskapen Stamp.

Det finns en sidantalsspärr i DocuMasker som ska förhindra att stora dokument får servern eller användarens dator/webbläsare att haverera. Du kan påverka spärren genom att sätta egenskapen MaxPages. Tänk på att spärren finns på två ställen i appsettings.json.